Φυτά εξωτερικού χώρου

Η ΣΩΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ

Η γαρδένια (Gardenia jasminoides) είναι ένα αειθαλές πλατύφυλλο φυτό με εντυπωσιακά αρωματικά άνθη και λαμπερά πράσινα φύλλα που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο μέτρα. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές φυτό, επειδή το φυσικό του άρωμα είναι υποβλητικό και μένει αξέχαστο! Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία, ανήκει στα οξύφυλλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλέα) και υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικές περιοχές και χρειάζεται αρκετή φροντίδα προκειμένου να αναπτυχθεί καλύτερα.

   Οι γαρδένιες μεγαλώνουν και ανθίζουν καλύτερα όταν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 21° C και κατά τη διάρκεια της νύχτας κυμαίνονται μεταξύ 15 έως 18° C.

   Το πότισμα πρέπει να πραγματοποιείται με συνέπεια, καθώς υποφέρουν εάν στεγνώσουν ή δεχτούν υπερβολικά νερό. Απαιτούν χαμηλό pH εδάφους (όξινο) μεταξύ 5,0 και 6,0 προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο και υγρό, αλλά και καλά στραγγιζόμενο.

   Για την μεταφύτευσή τους χρησιμοποιούμε πάντα ειδικό χώμα για οξύφυλλα. Στο κατάλληλο κλίμα, οι γαρδένιες μπορούν να φυτευτούν στον κήπο την άνοιξη ή το φθινόπωρο ή ακόμη και σε γλάστρα. Τοποθετούμε την γαρδένια σε δροσερό ημισκιερό περιβάλλον,  προστατευμένο από ανέμους και από την άμεση ηλιακή έκθεση, ειδικά το μεσημέρι  και τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Είναι ένα φυτό που έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρέψη. Λιπαίνουμε μια φορά τον μήνα από Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, συχνά παρατηρούμε έλλειψη σιδήρου γι’αυτό συμπληρωματικά εφαρμόζουμε χηλικό σίδηρο μια φορά τον μήνα. Τα γιατροσόφια που κατά καιρούς ακούμε για βελόνες, καρφιά, αυγά κτλ  δε προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων προκαλεί διάφορα συμπτώματα όπως πτώση ανθέων, κιτρίνισμα φύλλων, μαύρισμα στις άκρες των φύλλων, φυλλόπτωση κ.α.

   Γενικά δεν απαιτείται κλάδεμα στις γαρδένιες. Μπορούμε όμως στις αρχές της άνοιξης αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού, να αφαιρέσουμε  ξερούς  ή αδύναμους βλαστούς ή να διαμορφώσουμε το σχήμα της. Μετά το κλάδεμα ψεκάζουμε πάντα με ένα χαλκούχο διάλυμα .

   Μπορούν να προσβληθούν από τετράνυχο, μελίγκρα, κοκκοειδή και μύκητες. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες του γεωπόνου και εφαρμόζουμε τα κατάλληλα σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *